| 1 | ||
√3+3tgx= | ||
| cos2x |
| 1 | |
=1+tg2x, coś co możesz sprawdzić samemu | |
| cos2x |
| 3±√5+4√3 | ||
tgx= | ||
| 2 |
| 3+√5+4√3 | 3−√5+4√3 | |||
sinx= | cosx lub sinx= | cosx | ||
| 2 | 2 |
Dzięki, za pomoc
Prosiłbym tylko o małe wyjaśnienie:
Czyli z tego równania nie da się wyznaczyć sin(x) i cos(x) jako samej wartości, a jedynie
tg(x)?
| √3 | 3 | ||
(1+cos(2x))+ | sin(2x)=1 | ||
| 2 | 2 |
| √3 | √3 | 3 | |||
+ | cos(2x)+ | sin(2x)=1 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| √3 | 3 | 2−√3 | |||
cos(2x)+ | sin(2x)= | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| 2−√3 | ||
√3cos(2x−φ)= | ||
| 2 |
| −3+2√3 | ||
cos(2x−φ)= | ||
| 6 |
| π | ||
φ= | ||
| 3 |