iloczyn
niewiem: Niech c bedzie współczynnikiem przy x2 w iloczynie
(1 − x)(1 + 2x)(1 − 3x)...(1 + 14x)(1 − 15x). Oblicz |c|.
24 gru 11:19
24 gru 14:07
niewiem: Zupełnie nie wiem jak to wykorzystac
24 gru 14:43
Adamm: policzyć, nie będzie lekko, ale zawsze
24 gru 15:06
niewiem: ale co policzyc?
24 gru 15:11
Adamm: | | x1...xn | |
−c=∑j=1n−1∑i=j+1n |
| |
| | xixj | |
24 gru 15:17
niewiem: Nadal nie wiem
24 gru 15:19
Adamm: n=15
x1...xn możesz przenieść przed sumę
24 gru 15:19
Adamm: | | 1 | |
c= |
| ∑j=114∑i=j+115(−1)i+ji*j |
| | 15! | |
24 gru 15:22
niewiem: Ile to w końcu bedzie>
24 gru 15:29
ICSP: Jeżeli nie rozumiesz rozwiazania Adamm'a to zawsze możesz wymnożyć. Otrzymasz wielomian stopnia
XV.
24 gru 18:07
niewiem: no niestety nie rozumiem
24 gru 20:11