matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
sobota:
Wiemy ze a / (b + c) + b / (c + a) + c / (a + b) = 1. Oblicz wartość wyrazenia a
2
/ (b + c) + b
2
/ (c + a) + c
2
/ (a + b)
24 gru 10:47
Rafal:
a
b
c
+
+
=1 /*(a+b+c)
b+c
c+a
a+b
a
2
+a(b+c)
b
2
+b(c+a)
c
2
+c(a+b)
+
+
=a+b+c
b+c
c+a
a+b
a
2
b
2
c
2
+a+
+b+
+c=a+b+c
b+c
c+a
a+b
a
2
b
2
c
2
+
+
=0
b+c
c+a
a+b
24 gru 11:46