ttt
tade: rok temu Erazm był 4razy młodszy od Eustachego. Za trzy lata obaj beda mieli w sumie 18lat
zatem eustachy ma:
x−wiek Erazma teraz
y−wiek Eustachego teraz
rok temu:
x−1=4(y−1)
za trzy lata:
x+3+y+3=18
stosujac takie podstawienie nie wychodzi mi wynik, gdzie robie błąd? moze jakos zle rozumuje?
prosze o pomoc
23 gru 23:12
Janek191:
4*(x − 1) = y − 1
x + 3 + y + 3 = 18
23 gru 23:16
23 gru 23:17
Jerzy:
4*(x−1) = y −1
23 gru 23:18
tade: dzieki
23 gru 23:19
Januż: x−1 = 4(y−1)
x+3+y+3 = 18
6+x+y = 18
x+y = 12
x = 12 − y
−−−−−−−−−−−−−−−−
(12−y) − 1 = 4y − 4
11 − y = 4y − 4
15 = 5y
y = 3
x = 12 − 3
x = 9
x = 9, y = 3 <= lub odwrotnie bo x ma byc mlodszy od y
23 gru 23:26