wykaż monotoniczność funkcji
Malinowa: Wykaż, że funkcja jest monotoniczna w zbiorze R:
a) y= x−2
√5
b) y= −4x+ 2
√6
proszę o pomoc
13 sty 18:09
Dan123: a) Ozn x1, x2 i dajesz zalozenie ze x1<x2 jak odejmiesz to wychodzi x1−x2<0
Obliczamy F(x1)−F(x2)
x1−2√5−x2+2√5=x1−x2
W zalozeniu masz to samo co w wyniku czyli F(x1)<F(x2) co nalezalo udowodnic
b) ten podpunk rozwiazujesz tak samo jak wyzej
13 sty 18:36
_emDżi_: f(x)=x−2√5
zał. x1 i x2 ∊R x1>x2 ⇒ x1−x2>0
czyli f(x1)−f(x2)=[x1−2√5]−[x2−2√5]=x1−x2
13 sty 18:37