Działania na pierwiastkach
Luke: Wyznacz wszystkie takie wartości parametru k∊R, aby liczba 2 znajdowała się między miejscami
zerowymi funkcji f(x)=x2+4x+k.
Zdaję sobie sprawę z tego, że zadanie można rozwiązać w banalny sposób. Spróbowałem rozwiązać
je jednak nieco inaczej i pojawił się problem z pierwiastkami.
Z treści zadania wynika, że:
x1<2 i x2>2
Dalej spróbowałem wyliczyć x1 i x2, do czego potrzebowałem delty i pierwiastka z niej
√Δ=√16−4k
Tu zaczynają się schody, których przyczyna tkwi pewnie w źle przekształcanym pierwiastku.
Prawidłowa odpowiedź to k∊(−∞;12)
23 gru 21:24
23 gru 21:27
Jack:
√Δ =
√16−4k =
√4(4−k) = 2
√4−k
zalozenie co do pierwiastka : 4−k >0 czyli k < 4
| | −4 − 2√4−k | |
x = |
| = − 2 − √4−k |
| | 2 | |
x = − 2 +
√4−k
nie wiemy czy x
1 < x
2 czy x
2 < x
1 zatem rozpatrujemy 2 przypadki
(−2−
√4−k < 2 i −2 +
√4−k > 2) lub (−2+
√4−k < 2 i −2+
√4−k>2)
23 gru 21:30
Jack: dlatego pierwiastek nam troche to psuje
23 gru 21:36
relaa:
To raczej wiadome dlaczego tylko rozpatrujemy jeden przypadek
−2 + √4 − k > 2 ∧ −2 − √4 − k < 2 dla k < 4
√4 − k > 4 ∧ √4 − k > −4 ⇒ spełnione dla każdego k < 4
4 − k > 16 ∧ k < 4
k < −12 ∧ k < 4 ⇒ k ∊ (−∞ ; −12).
24 gru 00:37