geometria
uloi: Jeśli (1−2a,a−3) lezy wewnatrz czworokata ograniczonego przez x=0;y=0,x=4;y=−3 to które z
ponizych zachodzi?
(a)0<a<1
(b)0<a<1/2
(c)0<a<3
(d)−3/2<a<1
(e)−3/2<a<0
23 gru 20:24
5-latek:
23 gru 20:28
uloi: i które jest poprawne?
23 gru 20:30
5-latek: A nie mozesz podsatwic za a jaks liczbe z danego przedzialu i sprawdzoc ?
23 gru 20:41
uloi: nie rozumiem
23 gru 20:46
5-latek: Ale czego nie rozumiesz
Widzisz na rysunku ze x∊<0,4> i y∊<0.−3>
Bierzemy np a)
czyli ma byc a<1 i a>0
wiec wezmy np a=0,99
x=1−2a
y= a−3
liczymy
x= 1−2*0,99= 1−1,98=−0,98 <0
y= 0,99−3= −2,01 tu by sie wspolrzedna yowa punktu zmiescila ale ze wzgledu na to ze
wspolrzedna xowa punktu <0 wiec dla 0<a<1
odpada
badaj dalsze
23 gru 20:56
uloi: a nie da się jakoś tego rozwiązać układem nierównośći?
23 gru 21:04