fx
pytanko: | | 3,21x | |
Prosta o równaniu y=m jest asymptotą poziomą funkcji f(x)= |
| . Oblicz m jeżeli |
| | x+p | |
asymptotą pionową
jest prosta o równaniu x=1. Dlaczego p równa się −1 ?
23 gru 20:16
Ajtek:
Ponieważ x=1 i p=−1 daja nam w sumie 0.
23 gru 20:22
pytanko: Jakiś pomysł żeby to policzyć, bo w sumie mi nie świta
23 gru 20:25
Janek191:

p = − 1 , bo asymptotą pionową jest prosta o równaniu x = 1.
| | 3,21 | |
lim f(x) = lim |
| = 3,21 = m |
| | 1 − 1x | |
x→ +
∞ x→+
∞
i
lim f(x) = 3,21
x→ −
∞
24 gru 08:48