matematykaszkolna.pl
Przystawanie trojkatow 5-latek: rysuneknajpierw pytanie Czy w terazniejszym czasie trzeba umiec przeprowadzic dowod ze w trojkacie naprzeciw wiekszego kata lezy wiekszy bok o naprzeciw wiekszego boku lezy wiekszy kat ? Teraz zadanie dany jest trojkat rownoramienny ABC w ktorym |AC|=|BC| na prostej AB obieramy po dwa rozne punkty D i E tak aby |AE|=|BD| Zbadaj czy trojkat ECD jest rownoramienny Wedlug mnie tak ΔAEC ≡CDB z cechy BKB bo AC= BC AE= DB z zalozenia i ∡A=∡B Z rownosci tych wynika ze CD+CE wiec trojkat ECD jest rownoramienny jednak w odpowiedzi dozadania mam tak jesli oba obrane punkty leza zewnatrz lub wewnatrz trojkara ABC to ΔECD jest rownoramienny W pozostalym przypadku nie jest
23 gru 20:02
Ajtek: rysunek Cześć, mozesz mieć też taka sytuację i wtedy nie jest to Δ równoramienny.
23 gru 20:12
Mila: emotka
23 gru 20:20
Ajtek: Hej Mila emotka.
23 gru 20:21
5-latek: rysunekWitajAjtek emotka czyli w pozostalym przypadku to chodzi o to ze jeden punkt lezy wewnatrz trojkata a drugi zewnatrz trojkata ABC mam problem z wykazaniem jak oba leza zewnatrz trojkata ABC
23 gru 20:22
5-latek: Witaj Miluemotka
23 gru 20:22
Ajtek: rysunek Jak oba leża na zewnątrz masz taki sam dowód jak przedstawiłeś.
23 gru 20:26
Mila: Witajcie. emotka Miło Was zobaczyć. Właśnie pilnuję gęsi ( oby się nie spaliła) i relaksuję się przy komputerku. Słucham pięknych piosenek z dawnych lat. Teraz mi leci Jacek Lech. Jak u Was przygotowania do Świąt?
23 gru 20:27
Ajtek: Jak u mnie to miałaś okazję zobaczyć na fotce . Kilkanaście chwil temu wyłączyłem pasztet. No i jeszcze udało mi się delikatnie przypalić kapustę z grzybami
23 gru 20:35
5-latek: Dzieki Ajtek emotka Milu emotka Pale teraz w piecu bo przyjada w nocy zeby mieli cieplo Tez slucham w radiu internetowym muzyki z lat 70−tych (wtedy ladnie spiewala np ABBa czy Pink Floyd emotka Polskie tez zcasami leca AnnaJantar ,czy 2+1 emotka Potem podeslij kawalek tej gęsi emotka
23 gru 20:35
Ajtek: A ja słucham Listy przebojów Programu Trzeciego emotka.
23 gru 20:36
5-latek: A jest jeszce Niedzwiecki ?
23 gru 20:37
Ajtek: Jest, nawet dzisiaj prowadzi. Prowadzą Listę na zmianę z Piotrem Baronem.
23 gru 20:38
Mila: emotka
23 gru 20:38
5-latek: To chwala mu ze zostal bo czytalem ze krytykowal kierownictwo Trojki .
23 gru 20:39
Ajtek: Nie Trójki, tylko Polskiego Radia jako całości.
23 gru 20:41
5-latek: A moje pytanie ?
23 gru 21:00
Ajtek: Jakie pytanie. Dowód jest taki sam jak z punktami wewnątrz Δ
23 gru 21:08
5-latek: Chodzi mi o pytanie z 1 postu
23 gru 21:09
Ajtek: A na to pytanie to nie znam odpowiedzi.
23 gru 21:11
Mila: Nie widziałam nigdy , aby to było wymagane.
23 gru 21:14
Mila: Miałam pisać dowody, ale tu masz wszystko, co Cię interesuje. Będziesz miał problemy to pisz. http://www.wiw.pl/matematyka/geometria/geometria_02_03.asp
23 gru 21:18
5-latek: mam w zbiorze zadan z geometrii Drobka Szymanski takie dwa zadania Nr 1 Wykaz z e w dowlolnym trojkacie ABC prwdziwa jest zaleznosc AB>BC ⇔∡ACB>∡CAB Nr 2 .TRojkaty ABC i DEF spelniaja nastepujace warunki AB=DE BC=EF ∡ABC>∡DEF Wykaz ze AC>DF
23 gru 21:19
5-latek: Dziekuje emotka Proszynski i spolka wydali Zydlera
23 gru 21:25