Przystawanie trojkatow
5-latek:

najpierw pytanie
Czy w terazniejszym czasie trzeba umiec przeprowadzic dowod ze w trojkacie naprzeciw wiekszego
kata lezy wiekszy bok o naprzeciw wiekszego boku lezy wiekszy kat ?
Teraz zadanie
dany jest trojkat rownoramienny ABC w ktorym |AC|=|BC|
na prostej AB obieramy po dwa rozne punkty D i E tak aby |AE|=|BD|
Zbadaj czy trojkat ECD jest rownoramienny
Wedlug mnie tak
ΔAEC ≡CDB z cechy BKB bo
AC= BC
AE= DB z zalozenia i
∡A=∡B
Z rownosci tych wynika ze CD+CE
wiec trojkat ECD jest rownoramienny
jednak w odpowiedzi dozadania mam tak
jesli oba obrane punkty leza zewnatrz lub wewnatrz trojkara ABC to ΔECD jest rownoramienny
W pozostalym przypadku nie jest
23 gru 20:02
Ajtek:

Cześć, mozesz mieć też taka sytuację i wtedy nie jest to Δ równoramienny.
23 gru 20:12
Mila:
23 gru 20:20
Ajtek:
Hej
Mila 
.
23 gru 20:21
5-latek:

Witaj
Ajtek 
czyli w pozostalym przypadku to chodzi o to ze jeden punkt lezy wewnatrz trojkata a drugi
zewnatrz trojkata ABC
mam problem z wykazaniem jak oba leza zewnatrz trojkata ABC
23 gru 20:22
5-latek: Witaj
Milu
23 gru 20:22
Ajtek:

Jak oba leża na zewnątrz masz taki sam dowód jak przedstawiłeś.
23 gru 20:26
Mila:
Witajcie.

Miło Was zobaczyć. Właśnie pilnuję gęsi ( oby się nie spaliła)
i relaksuję się przy komputerku. Słucham pięknych piosenek z dawnych lat.
Teraz mi leci Jacek Lech.
Jak u Was przygotowania do Świąt?
23 gru 20:27
Ajtek:
Jak u mnie to miałaś okazję zobaczyć na fotce

. Kilkanaście chwil temu wyłączyłem pasztet. No
i jeszcze udało mi się delikatnie przypalić kapustę z grzybami
23 gru 20:35
5-latek: Dzieki
Ajtek
Milu 
Pale teraz w piecu bo przyjada w nocy zeby mieli cieplo
Tez slucham w radiu internetowym muzyki z lat 70−tych (wtedy ladnie spiewala np ABBa czy Pink
Floyd

Polskie tez zcasami leca AnnaJantar ,czy 2+1

Potem podeslij kawalek tej gęsi
23 gru 20:35
Ajtek:
A ja słucham Listy przebojów Programu Trzeciego

.
23 gru 20:36
5-latek: A jest jeszce Niedzwiecki ?
23 gru 20:37
Ajtek:
Jest, nawet dzisiaj prowadzi. Prowadzą Listę na zmianę z Piotrem Baronem.
23 gru 20:38
Mila:
23 gru 20:38
5-latek: To chwala mu ze zostal bo czytalem ze krytykowal kierownictwo Trojki .
23 gru 20:39
Ajtek:
Nie Trójki, tylko Polskiego Radia jako całości.
23 gru 20:41
5-latek: A moje pytanie ?
23 gru 21:00
Ajtek:
Jakie pytanie. Dowód jest taki sam jak z punktami wewnątrz Δ
23 gru 21:08
5-latek: Chodzi mi o pytanie z 1 postu
23 gru 21:09
Ajtek:
A na to pytanie to nie znam odpowiedzi.
23 gru 21:11
Mila:
Nie widziałam nigdy , aby to było wymagane.
23 gru 21:14
23 gru 21:18
5-latek: mam w zbiorze zadan z geometrii Drobka Szymanski takie dwa zadania
Nr 1
Wykaz z e w dowlolnym trojkacie ABC prwdziwa jest zaleznosc
AB>BC ⇔∡ACB>∡CAB
Nr 2 .TRojkaty ABC i DEF spelniaja nastepujace warunki
AB=DE
BC=EF
∡ABC>∡DEF
Wykaz ze AC>DF
23 gru 21:19
5-latek: Dziekuje

Proszynski i spolka wydali Zydlera
23 gru 21:25