trójkat
zosia: Dany jest trójkat ABC ABC. M jest punktem na AB, tak ze MB=5 oraz MA=x. K jest punktem na BC,
tak ze BK=6 oraz KC=y. AC= 18 oraz MK=9. Obllicz x+y=?
23 gru 18:03
Rafal: Proste MK i AC są równoległe, gdyż...
23 gru 18:15
zosia: czemu sa równoległe?
23 gru 18:18
Rafal: Przepraszam, napisałem bzdurę. Oczywiście nie muszą być.
23 gru 18:31
zosia: Jak to zrobić
23 gru 19:13
zosia: probowałam z tw cosinusów ale dochodze do tego i nie wiem co dalej
−2(6+y)(5+x)=3(6+y)2+3(5+x)2−3*182
23 gru 19:51
zosia: −2 x y − 12 x − 10 y − 60 = 6 x + 6 y − 906
23 gru 19:53
5-latek: A jaki to dzial jest ?
23 gru 20:03
zosia: geometria płaska
23 gru 20:11
Rafal:

Może się mylę, ale według mnie coś z tym zadaniem jest nie tak. Przecież powyższy opis może
odnosić się do różnych trójkątów, na przykład do tych na rysunku (|PQ|=18). Jeśli suma jest
x+y jest stała, to |AM|+|CK|=|PM|+|QK|=|AM|−|AP|+|CK|+|QC|. No ale z faktu, że |PQ|=|AC|, nie
wynika, że |AP|=|QC|...
23 gru 20:23
Mila:
Dobrze przepisałaś treść? Z jakiego to zbioru?
23 gru 21:47