ciągłość
szwagier: Czy funkcja f(x)=x*podłoga z x dla x∊R?
23 gru 13:29
Adamm: ma punkty nieciągłości skokowej dla x∊ℤ\{0}
23 gru 13:44
Jerzy:
Czyli nie jest ciągła.
23 gru 13:47
szwagier: A mógłbym prosić o zoobrazowanie tego?
23 gru 13:50
Adamm: weźmy dowolny punkt a≠0, a∊ℤ
f(a)=a2
limx→a− f(x) = limx→a− x[x] = a2−a
a2−a≠a2 dla a≠0
23 gru 13:56
Adamm: we wszystkich innych punktach funkcja jest ciągła jako suma funkcji elementarnych, a w punkcie
0 z samej granicy zbadanej w 13:56
23 gru 13:58
Adamm: "we wszystkich innych punktach funkcja jest ciągła jako suma funkcji elementarnych"
mam na myśli to że dla dowolnego punktu a∊ℤ dla x∊(a;a+1), f(x)=ax
23 gru 14:02
Szwagier: Dziękuję.
23 gru 14:39