Wykaż że dla każdego kąta ostrego alfa spełniona jest równość
Klaudia: Wykaż że dla każdego kąta ostrego alfa spełniona jest równość:
a) 1−2sin2αcosα = 1− tg2α
23 gru 13:29
Janek191:
Napisz ułamek za pomocą litery U
23 gru 13:29
Klaudia: b) 1−cos2αsinα = cos(90−α)
23 gru 13:30
Klaudia: | | 1−2sin2α | |
a) |
| = 1− t2α |
| | cos2α | |
23 gru 13:31
Janek191:
| | 1 − cos2 α | | sin2α | |
b) |
| = |
| = sin α = cos ( 90o − α) − wzór redukcyjny |
| | sin α | | sin α | |
23 gru 13:32
Klaudia: dziekuje, takie łatwe a samemu ciężko wpaść

a co w a?
23 gru 13:35
Janek191:
Podstaw 1 = sin2 α + cos2α
23 gru 13:37
Jerzy:
a)
| | sinα + cos2 − 2sin2α | | cos2α − sin2α | |
L = |
| = |
| = 1 − tg2α = P |
| | cos2α | | cos2α | |
23 gru 13:39