Uklad rownan w zadaniu z trescia
Adamox: Turysta przebiegł 600km. Kazdego dnia pokonywal taka sama liczbe kilometrow. Gdyby codziennie
przebywal o 10km wiecej, bylby w drodze o 5 dni krocej. Ile dni byl turysta w drodze?
Prosze o pomoc − to bedzie uklad rownan − tak przypuszczam. Odpowiedz to 20dni.
13 sty 18:06
Adamox:
13 sty 18:18
Godzio:
x−liczba dni
y−liczba km przebyta w ciągu dnia
x*y = 600
(x−5)(y+10) = 600
| | 600 | | 3000 | |
(x−5)( |
| +10) = 600 => 600+10x− |
| −50 = 600 /*x => 10x2 −50x − 3000 =0 /: 10
|
| | x | | x | |
x
2−5x − 300 =0
Δ=25 + 1200 = 1225
√Δ = 35
x
2<0 więc odrzucamy
x=20
13 sty 18:44