ttt
tade: zbior T jest zbiorem wszystkich trapezów o obwodzie 60 i kącie ostrym którego sinus wynosi 0.75
znajdz długość ramienia trapezu nalezacego do zbioru T, posiadajacego najwieksze pole
w jaki sposob wyznaczyc dlugość ramienia?
22 gru 22:20
Jack: Czy chodzi o trapezy rownoramienne?
bo jesli nie to troche malo informacji mamy.
22 gru 22:35
Jack:
Obwod = a + 4x + x
√7 + a + x
√7 + 4x = 2a + 8x + 2x
√7
Obwod = 60
2a + 8x + 2x
√7 = 60 / :2
a + 4x + x
√7 = 30
a = 30 − 4x − x
√7
wzor na pole :
| | 1 | |
P = |
| (a+a+2x√7)* 3x = (a+x√7)*3x |
| | 2 | |
podstawiajac a otrzymujemy
P(a) = (30 − 4x − x
√7 + x
√7) * 3x = (30−4x)*3x = −12x
2 + 90x
Pytanie do
tade
miales pochodne?
22 gru 22:48
Jack:
1. Jesli miales pochodne no to standardowo pochodna, przyrownanie do zera i mamy ekstremum
2. Jesli nie miales pochodnych no to :
PS oczywiscie P(x) = −12x
2+90x a nie P(a)

zatem mamy
P(x) = − 12x
2 + 90x
funkcja ta jest parabola, ramiona skierowane w dol, zatem najwieksza wartosc ma w wierzcholku
(bo jest on na samej gorze)
czyli liczymy wspolrzedne wierzcholka
| | −b | | −90 | | 15 | |
p = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | −24 | | 4 | |
| | 15 | |
zatem Pole maksymalne uzyskamy dla x = |
| |
| | 4 | |
| | 15 | |
czyli ramie tego trapezu (skoro wynosi 4x) no to wynosi 4 * |
| = 15. |
| | 4 | |
Czyli dla ramienia dlugosci 15
22 gru 22:57
tade: dzieki, tak chyba chodzi o trapez rownoramienny bo w odp obwod jest wyrazony jako a+b+2c
22 gru 23:01