zadanie
kad: | | x2−4 | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=log2 |
| .Podaj dziedzinę funkcji i zbiór wartości |
| | |x|−2 | |
funkcji f.
Mi chodzi o zbior
22 gru 20:40
Jerzy:
A jaką masz dziedzinę i jak rozpisałeś/aś tą funkcję ?
22 gru 20:43
22 gru 20:44
kad: |x|−2≠0
|x|≠2
x≠2 ∧ x≠−2
22 gru 20:45
Adamm: rozpatruj tylko te wartości dla których x≥0, funkcja jest parzysta więc to bez znaczenia
22 gru 20:45
Adamm: | | x2−4 | |
mamy f(x)=log2 |
| = log2(x+2) dla x>0 |
| | x−2 | |
i teraz log
2(x+2)≥log
22=1
czyli ZW=<1;
∞)
22 gru 20:48
Adamm: miało być x≥0
22 gru 20:49
Adamm: i wykluczamy pewne wartości, a dokładnie x=2
czyli 2∉f(x)
22 gru 20:50
Adamm: a raczej 2∉ZWf
czyli na koniec ZWf=<1;2)∪(2;∞)
22 gru 20:51
Janek191:

x ≠ − 2 i x ≠ 2
Df = ℛ \ { − 2, 2}
| | x2 − 4 | |
f(x) = |
| = 2 − x dla x < 2 |
| | − x − 2 | |
f(x) = U{ x
2 − 4}[x − 2} = x + 2 dla x > 2
więc
ZWf = ( 0, +
∞) \ { 4 }
==================
22 gru 20:53
kad: Mógłbyś to zebrać w jeden post?
22 gru 20:53
Jerzy:
Janek ... to jest funkcja logarytmiczna
22 gru 20:55
Janek191:
Zrobiłem inne zadanie

Gdzieś zgubiłem logarytm
22 gru 20:57
Adamm: bierzemy te wartości dla których x≥0, oczywiście x≠2
| | x2−4 | |
wtedy f(x)=log2( |
| ) = log2(x+2) |
| | x−2 | |
teraz log
2(x+2) jest funkcją rosnącą, zatem najmniejszą wartością jest f(0)=1,
musimy też wykluczyć wartość dla x=2, czyli log
2(2+2)=2
zatem ostatecznie
ZW
f=<1;2)∪(2;
∞)
22 gru 20:58