okregi
kajka: wyznacz współrzędne punktów wspólnych dwóch okręgów
{ x2+y2−10x−4y+7=0 S1(5,2) r1 =6
x2+y2−6x−8y+24=0 S2 ( 3,4 ) r2=1
jak odejmuje stronami to mi wychodzi 4x+4y−31=0 i jak dalej?
22 gru 19:57
Jack:

jak odejmiemy stronami to mamy
−4x + 4y − 17 = 0
4x = 4y − 17
podstawiasz to do dowolnego rownania i rozwiazujesz.
przy czym proponuje najpierw (np. graficznie) sprawdzic czy wgl sie one przecinaja.
22 gru 20:04
Jack:
a sam uklad rownan to najlepiej tak :
mamy rownanie (juz po odjeciu stronami)
| | 17 | |
−4x + 4y − 17 = 0 a stad mamy x = y − |
| |
| | 4 | |
oraz teraz pomnozmy pierwsze rownanie razy 2 i znowu odejmijmy, wtedy :
x
2 + y
2 − 14x − 10 = 0
(x−7)
2 + y
2 − 59 = 0
wstawiajac tutaj tamtego iksa
| | 17 | |
(y − |
| − 7)2 + y2 − 59 = 0 |
| | 4 | |
| | 45 | |
(y − |
| )2 + y2 − 59 = 0 |
| | 4 | |
| | 45 | | 452 | |
y2 − |
| y + |
| + y2 − 59 = 0 |
| | 2 | | 16 | |
| | 45 | | 1081 | |
2y2 − |
| y − |
| = 0 |
| | 2 | | 16 | |
delta..
22 gru 20:13
Jack: jest szansa ze cos skopalem.
22 gru 20:19
kajka: w odp ma byc ze nie ma punktów wspólnych
22 gru 20:28
Mila:

x
2+y
2−10x−4y+7=0⇔(x−5)
2+(y−2)
2=22, S
1(5,2),R=
√22
x
2+y
2−6x−8y+24=0 ⇔(x−3)
2+(y−4)
2=1, s
2(3,4), r=1
−4x+4y=−17
============
|S
1S
2|=
√(3−5)2+(4−2)2=
√4+4=
√8
|R−r|=
√22−1
√8<
√22−1 okręgi rozłączne wewnętrznie
II sposób
Podstawienie do równania:
(x−3)
2+(y−4)
2=1
Otrzymasz Δ<0 brak rozwiązań
22 gru 20:29
Mila:
Poprawka:
−4x+4y−17=0
dokończ
Δ<0
22 gru 20:35