Przystawanie trijkatow
5-latek:

Zadanie z serii
przystawanie trojkatow
proste zawierajace ramiona kąta wypukleglo α sa prostopadale do prostych zawierajacych ramiona
kata wypuklego β
jaki jest zwiazek miedzy ramionami tych kątow
Rozwaz przypadki przedstawione na rysunku
Uzasadnij odpowiedz
22 gru 19:31
5-latek: Wedlug mnie na rysunku nr 1 jest α+β=180o
bo suna katow wewnetrzych w dowolnym czworokacie wynosi 360o
mamy dwa kąty proste wiec α+β=180o
Ale co to ma wspolnego z przystawaniem trojkatow ?
22 gru 19:39
Jack:

witaj,
niestety tez nie wiem o co autorowi chodzi, jednakze mozemy wyodrebnic wiele trojkatow
podobnych
np.
ΔACE ~ ΔABD
itd, jednakze co to daje?
22 gru 19:48
5-latek: Czesc
Jack 
Tutaj mysle nie chodzi o podobienstwo
Jest odpowiedz
α=β i α+β=180
o
22 gru 19:55
Saizou :
Suma miar kątów wewnętrznych czworokąta wynosi ....
w drugim przypadku, mamy 90−α=90−β→α=β
22 gru 19:59
5-latek:

Czesc
Saizou 
Moze narysuje to z oznaczeniami (nr )
Wiec trojkat ABC≡AED
22 gru 20:13
Jack: cecha KKK (kat−kat−kat) to cecha podobienstwa a nie przystawania...potrzebowalibysmy jakis bok
22 gru 20:16
5-latek: Jack ale chyba jest dobrze bo pytaja o zwiazek miedzy katami .
22 gru 20:23
Saizou :

i tam mamy kąty wierzchołkowe
22 gru 22:02
5-latek: Dobrze . dzieki
22 gru 22:19