Zadanie z stolorz
Ollek: Czy wolałbyś (wolałabyś) kupić dwa losy w loterii zawierającej pięć losów, z których dwa są
wygrane, czy kupić dwa losy w loterii zawierającej dziesięć losów, z których
cztery są wygrane ?
22 gru 19:19
Jerzy:
| | 2*1 + 2*3 + 3*2 | |
1) P(A) = |
| |
| | 5*4 | |
| | 4*3 + 4*6 + 6*5 | |
2) P(B) = |
| |
| | 10*9 | |
i policz.
22 gru 20:09
Ollek: Mam w odpowiedzi, że lepiej kupić lody w pierwszej loterii...a prawdopodobieństwo wychodzi
większe w drugiej....
22 gru 20:51
Jerzy:
Sorry ... moja pomyłka:
| | 4*3 + 4*6 + 6*4 | |
P(B) = |
| |
| | 10*9 | |
22 gru 21:03
Janek191:
| | | | 5 ! | |
I Ω I = | = |
| = 10 |
| | | 2* 3 ! | |
I A I = 1
P(A) = 0,1
| | | | 10 ! | | 9*10 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 45 |
| | | 2 * 8 ! | | 2 | |
| | | | 4 ! | |
I B I = | = |
| = 3 ! = 6 |
| | | 2 * 2 | |
P( B) > P( A)
22 gru 21:03
Jerzy:
PA) = 0,7
P(B) = ≈0,67
22 gru 21:04
Jerzy:
Nie Janek .. .P(A) > P(B)
22 gru 21:04
Janek191:
Wróć

Jest źle
22 gru 21:06
Jerzy:
Masz żle IAI (kupujemy dwa losy) :0
22 gru 21:06
Janek191:
Wziąłem tylko przypadek ,gdy wylosujemy dwa losy są wygrywające
22 gru 21:07
Jerzy:
No właśnie
22 gru 21:08
22 gru 21:11
Jerzy:
Policzymy metodą
Janka ( kolejność nieistotna )
1)
2)
22 gru 21:24
an: Za to szansa podwójnej wygranej jest większa przy 4/10 i przy większej ilości losowań
średnia wygrana jest taka sama.
22 gru 23:51