Niezależność
Ollek: Losujemy jedną liczbę ze zbioru {1,2,3,...,1999,2000}.Zbadać niezależność następujących
zdarzeń:A−„wylosowana liczba będzie podzielna przez3”;
B−„wylosowana liczba będzie podzielna przez 5”.
22 gru 18:59
Jack:
| | 2000 | |
P(A) = podłoga z |
| = 666 |
| | 3 | |
| | 2000 | |
P(B) = podłoga z |
| = 400 |
| | 5 | |
| | 2000 | |
P(A∩B) = podłoga z |
| = 133 |
| | 3*5 | |
P(A∩B) ≠ P(A) * P(B)
Dwa zdarzenia są niezależne wtedy i tylko wtedy gdy prawdopodobieństwo iloczynu dwóch zdarzeń
jest równe iloczynowi ich prawdopodobieństw.
zatem te zdarzenia nie sa niezalezne.
22 gru 19:03