Granica funkcji
Kierowca: Oblicz prawostronna i lewostronna granice w zerze funkcji x/a*[b/x]
22 gru 18:39
Adamm: popraw zapis
22 gru 18:49
Kierowca: f(x)=xa[bx], gdzie nawias kwadratowy to cecha.
22 gru 19:10
Adamm: tw. o 3 ciągach
x−1<[x]≤x
22 gru 19:13
Adamm: nieważne
22 gru 19:14
Adamm: przeprowadziłem parę testów w programie i wygląda na to że
| | x | | b | | b | |
limx→0 |
| [ |
| ] = |
| , |
| | a | | x | | a | |
a przynajmniej dla a>0 oraz b>0
ale nie mam pojęcia jak to udowodnić, może ktoś ci pomoże później
22 gru 19:34
Kierowca: Dobra, dzieki za próbę
22 gru 19:52
Mila:
| | x | | b | | b | |
limx→0+ |
| *[ |
| ]= |
| |
| | a | | x | | |a| | |
1) a>0
↓ ↓
0 0
⇔
2) a<0 − pamiętaj zmianie kierunku nierówności
3)
podobnie dowodzisz lewostronną granicę
22 gru 21:33