Funkcja wykladnicza, pytanie
Macko z Bogdanca:

Funkcja wykladnicza, pytanie
Nie za bardzo rozumiem wyznaczanie zbioru wartosci.....
Np mamy funkcji f(x)=9
x−2*3
x+4
t=3
x i t>0
Δ<0
I teraz nie za bardzo rozumiem dlaczego Zw to <3+inf) a nie (3,+inf) jesli t>0, a dla argumentu
3
funkcja przujmuje wartosc 0
22 gru 18:38
relaa:
9x − 2 • 3x + 4 = (3x − 1)2 + 3
22 gru 18:42
Adamm: dla t=1 mamy wierzchołek funkcji czyli 3∊ZWf, bo 3x=1 ⇔ x=0 i f(0)=3
i jak wiesz t>0
czego nie rozumiesz
22 gru 18:43
Macko z Bogdanca: Ehh. Moj blad, pospieszyłem się i myslalem ze wierzcholek to W (0,3), a jest nim W (1,3),
Dziekuje
22 gru 18:54