Jutro sprawdzian a ja nie wiem jak to zrobić
Ewa: Pewna partia materiału zawiera 30% wyrobów pierwszego gatunku, 60% drugiego gatunku, pozostała
część jest trzeciego gatunku.Losowo wybieramy jedną sztukętowaru. Czy zdarzenia polegające na
niewylosowaniu wyrobu pierwszego gatunkuoraz niewylosowaniu wyrobu trzeciego gatunku są
zdarzeniami niezależnymi?
22 gru 18:33
Rafal: Zdarzenia A i B są niezależne wtedy i tylko wtedy, gdy P(A)*P(B)=P(A∩B). Dalej wiadomo.
22 gru 18:38
wmboczek: P(A∩B)=0,6
P(A)=0,7
P(B)=0,9
sprawdzamy czy 0,6−0,9*0,7
22 gru 18:40