Dziedzina a zalozenie
Mike: Witam.
Jaka jest różnica między założeniem a dziedzina ? Czy może to jest to samo. Jak rozwiązuje
równanie bądź nierówność to mogę wyznaczyć dziedzinę?
22 gru 18:13
Adamm: dziedzina może być nam już z góry podana, założenia prowadzimy bo to żeby równanie miało sens,
czasami mówi się "dziedzina nierówności" lub coś w tym rodzaju
22 gru 18:16
Mike: Ale czy w zadaniu w którym rozwiązujemy równanie bądź nierówność zapis np D:x∊R\{1;2;3;} bądź
D=R\{1;2;3} jest prawidłowy? Czy powinniśmy napisać x≠1,x≠2,x≠3? ma to jakieś znaczenie, a
może oba sposoby są prawidłowe?
22 gru 18:44
Adamm: raczej x≠1, x≠2, x≠3
czy ma znaczenie, może nie ma, ale ja bym dmuchał na zimne
22 gru 18:48
smutnamaturzystka: Zawsze trzeba wyznaczać dziedzinę, aby równanie/nierówność miało sens np. zakładasz że
mianownik jest różny od zera, bo przez zero dzielić nie można.
Założeniami zazwyczaj określasz dziedzinę.
To są założenia x≠1,x≠2,x≠3, a to jest dziedzina D=R\{1;2;3}.
Najlepiej napisać założenia, a potem wyznaczyć na ich podstawie dziedzinę.
22 gru 19:04
Mike: Thx za odpowiedzi. Pytam bo przygotowuje się do matury rozszerzonej i o ile z zadaniami
większego problemu nie ma to mam braki w takich pierdolach. Technikum górnicze pozdrawia xd
22 gru 19:14
Jerzy:
Wyznacając dziedzinę robimy założenia, ale robiąc założenia, wcale niu musimy
wyznaczać dziedziny.
Rozwiązując równanie wykładnicze, często robimy podstawienie: ax = t i robimy
załozenie: t > 0 , a nie ma to nic wspólnego z wyznaczaniem dziedziny.
22 gru 20:26