ciągi
Adamm: mając ciąg opisany rekurencyjnie a0=a, an+1=an(2−an) czy
limn→∞ an = 1 dla a∊(0;2)
limn→∞ an = 0 dla a=0 lub a=2
limn→∞ an = −∞ dla an∊(−∞;0)∪(2;∞) ?
dla a∊(0;1) wiem że ciąg jest rosnący i zbieżny do 1, dla a∊(1;2) od drugiego wyrazu mamy
0<an<1
zatem ciąg zbieżny do 1, dla a=1 oczywiste, dla a=0 oraz a=2 również, dla a>2 od drugiego
wyrazu
mamy an<0, i ciąg dla an<0 jest malejący, a ponieważ nie istnieje skończona granica do której
mógłby dążyć (jedyne możliwości to 1 lub 0) to an→−∞?
22 gru 16:36
Adamm:

z rysunku widać że jeśli a∊(1;2) to ciąg wpada do przedziału (0;1) a wtedy jak już powiedziałem
a
n→1, również widać że jeśli a>2 to ciąg wpada do przedziału <0 i wtedy ciąg jest malejący, co
również pokazuje rysunek
już nie musicie sprawdzać, przekonałem się że jednak moje rozumowanie jest dobre
22 gru 17:08