zespolone
titi: Znalezc czesc rzeczywista i czesc urojonaliczby zespolonej : (−1 + √3)34
22 gru 15:44
Adamm: cześć rzeczywista: (−1+√3)34
22 gru 15:49
Jerzy:
A część urojona: 0
22 gru 15:51
titi: Myślę, że w treści gdzieś i musiało się zgubić

źle musiałem przepisać , bo za proste by było
22 gru 15:53
Jerzy:
Pewnie jest (−1 +√3i)34
22 gru 15:54
Janek191:

z = − 1 +
√3 i
I z I =
√1 + 3 = 2
| | −1 | | √3 | |
cos α = |
| sin α = |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | 2π | | 2π | |
z = 2*( cos |
| + i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
zatem
| | 2π*34 | | 2π*34 | | 2π | | 2π | |
z34 =234*( cos |
| + i sin |
| ) = 234*(cos |
| + i sin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
= 234*( −0,5 + i sin |
| = 233*( − 1 + i √3) |
| | 2 | |
22 gru 21:27