logarytmy
titi: Rozwiązać nierowność : 1/logx + 1/ (1−logx) > 1 czy to bedzie zbiór pusty ?
22 gru 15:21
Jerzy:
Założenie: x > 0
podstaw: t = logx
22 gru 15:24
Adamm: x>0, x≠1, x≠10
(1−logx)2logx+(1−logx)log2x>(1−logx)2log2x
(1−logx)logx(1−logx+logx−(1−logx)logx)>0
(logx−1)logx(log2x−logx+1)<0
(logx−1)logx<0
0<logx<1
x∊(1;10)
22 gru 15:26
titi: a nie bedzie tak, że 1/logx + 1 − 1/logx > 1 i 1/logx sie zredukuje i wyjdzie 1>1 ?
22 gru 15:35
Adamm: nie
22 gru 15:36
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
A od kiedy: |
| = 1 − |
| ? |
| | 1 − a | | a | |
22 gru 15:36
titi: to jak rozwinąć to rownanie na t ? cale życie w błędzie ...
22 gru 15:38
Adamm: a=(1−a)a−1+a
a
2−a+1=0
| | 1 | | 1 | |
zbiór wyrażeń a dla których |
| =1− |
| zachodzi jest zbiorem pustym |
| | 1−a | | a | |
22 gru 15:39
Jerzy:
| | 1 − t + t | | 1 | | 1 − t(1−t) | |
⇔ |
| > 1 ⇔ |
| −1 > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔ |
| | t*(1−t) | | t(1−t)) | | t(1−t) | |
⇔ t(1−t) > 0 ( bo licznik jest stale dodatni) ⇔ 0 < t < 1 ⇔ 0 < logx < 1 ⇔
⇔ log1 < logx < log10 ⇔ 1 < x < 10
22 gru 15:45