dziedzina
sylwester: dla jakich wartości parametru m dziedzina funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych
| | 1 | |
f(x)=log[(2m−3)x2+(6−m)x+ |
| (m−9)] |
| | 7 | |
proszę o pomoc
13 sty 17:58
Godzio:
| | 1 | |
(2m−3)x2 + (6−m)x + |
| (m−9) > 0
|
| | 7 | |
aby to było spełnione to: Δ<0 i a>0
| | 4 | | 4 | |
Δ=(6−m)2 − |
| (m−9)(2m−3) = 36 − 12m + m2 − |
| (2m2 − 3m −18m+27) =
|
| | 7 | | 7 | |
| | 8 | | 108 | | 1 | | 144 | |
36−12m+m2 − |
| m2 + 12m − |
| = − |
| m2 + |
|
|
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
−m
2 + 144 < 0
m
2>144
m>12 v m<−12
2m−3 > 0
2m>3
m>1,5
częśc wspólna obu warunków to:
m∊(12,∞)
13 sty 18:07
sylwester: bardzo dziekuje za pomoc

mam pytanie czy tu nie powinno byc jeszcze jednego warunku bo jako
wskazowke podano ze powinno rozpatrzec sie 2 przypadki..
14 sty 17:52
ktoś : sądzę iż delta to powinna być większa od 0
14 sty 18:18
ktoś : chociaż nie zwracam honor jest ok
14 sty 18:37