zb
KKrzysiek: Zbiory
At e R
+
| | t | | t+1 | |
Mam zbiór At = { |
| ≤ x < |
| } (At)t ε R+ |
| | t+1 | | t+2 | |
∪A
t = (0,1)
(bo rozpatrujemy R dodatnie)
∩ At = {0}
t e R
+
| | 1 | |
Pytanie jest następujące: dlaczego przekrój zbioru At = {x:0 ≤x < |
| } nie jest ZBIOREM |
| | t+1 | |
PUSTYM, skoro
poruszamy się w R
+?
| | t | | t+1 | |
Patrząc na przykład At = { |
| ≤ x < |
| } (At)t ε R+,który także |
| | t+1 | | t+2 | |
jest rozpatrywany w R
+, widać, że w sumie U, ma przedział lewostronnie otwarty. Idąc tym
tokiem
| | 1 | |
myślenia miałbym w przekroju tego zbioru At = {x:0 ≤x < |
| } zbior pusty. |
| | t+1 | |
Czemu tak nie jest?
22 gru 14:52
Adamm: w pierwszym mamy ∀t∊ℛ+0∉At, podobnie ∀t∊ℛ+1∉At
z kolei w pierwszym przypadku mamy ∀t∊ℛ+0∊At, więc 0 oczywiście musi należeć do części
wspólnej
22 gru 15:06
Adamm: "z kolei w pierwszym", w drugim nie pierwszym
22 gru 15:07
KKrzysiek: dzięki
22 gru 15:11
Adamm: zrozumiałeś to?
bo nie jestem pewien czy to ma dla ciebie sens
22 gru 15:12
KKrzysiek: Co do drugiego zbioru, to t e R+ , ale 0 jest w każdym At , czyli należy do części wspólnej.
Tak to zrozumiałem.
A jeśli chodzi o pierwszy, no to rozpatrujemy zbiór liczb rzeczywistych dodatnich , no i 0
oraz 1 nie jest w każdym
At, a ponadto t e R+, więc będą przedziały obustronnie otwarte, tym bardziej , że prawostronny
przedział
nigdy nie będzie równy 1 lub większy od 1, a do lewostronnego zaaplikowałem warunek , że R+,
więc widać, że będzie otwarty.
No ja tak to rozumiem.
22 gru 15:19
Adamm: ok, rozumowanie poprawne
22 gru 15:22