matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz asymptoty krzywej
Jasiek:
Wyznacz asymptoty krzywej :
π
y=2x−3+
arctgx
22 gru 14:29
Adamm:
mamy x≠0 f(x)=y lim
x→0
−
f(x)=−
∞
, lim
x→0
+
f(x)=
∞
f(x)
lim
x→±
∞
=2
x
lim
x→
∞
f(x)−2x = −1 lim
x→−
∞
f(x)−2x=−5 mamy asymptoty x=0, obustronną, y=2x−1 z prawej, y=2x−5 z lewej
22 gru 14:37