geometria
kajaaa: Wyznacz współrzędne punktów wspólnych dwóch okręgów.Wykonaj rysunek
a){ x
2+y
2−6y+5=0
x
2+y
2−6x−6y+17
odp A(2,3) nie wiem skąd taka odp wyliczam ale mi nie wychodzi
22 gru 14:06
Jerzy:
A jakie równanie ma drugi okrąg ?
22 gru 14:09
kajaaa: obydwa są w klamerce
22 gru 14:15
Jerzy:
Drugie nie jest równaniem okregu ( nie ma znaku równości )
22 gru 14:17
kajaaa: po ...........17=0
22 gru 14:17
Jerzy:
Po odjęciu stronami:
5 + 6x = 17 ⇔ 6x = 12 ⇔ x = 2
22 gru 14:21
Jerzy:
22 + y2 − 6y + 5 = 0 ⇔ y2 − 6y + 9 = 0 ⇔ (y − 3)2 = 0 ⇔ y − 3 = 0 ⇔ y = 3
Jeden punkt wspólny: A(2,3)
22 gru 14:45
kajaaa: dziękuję
22 gru 15:03