| α | α | |||
d2cos(45− | )sin(45− | )(sinα−1) | ||
| 2 | 2 |
| d2 | |
cos2α (sinα − 1) | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
cos(45−a/2)*sin(45−a/2) = | sin[2*(45 − a/2)] = | sin(90 − a) = | cosa | |||
| 2 | 2 | 2 |
| π | α | π | α | |||||
d2cos( | − | )sin( | − | )[sin(α) − 1] = | ||||
| 4 | 2 | 4 | 2 |
| 1 | π | 1 | |||
d2sin( | − α)[sin(α) − 1] = | d2cos(α)[sin(α) − 1] | |||
| 2 | 2 | 2 |
| α | α | 1 | α | 1 | 1 | |||||||
cos(45− | )*sin(45− | )= | sin(2(45− | )) = | sin(90−α) = | cosα | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| d2 | ||
= | cosα(sinα −1) | |
| 2 |
| α | α | 1 | α | |||||
zacznij od tego, że cos(45− | )sin(45− | )= | sin[2(45− | )]= | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
= | sin(90−α)=... | |
| 2 |
Czy myślicie, że na maturze za wynik w
nieuproszczonej postaci są jakieś konsekwencje?
| 1 | 1 | 1 | ||||
d2 | cosα(sinα−1)= d2 | (2cosαsinα−2cosα)= d2 | (sin2α −2cosα) | |||
| 2 | 4 | 4 |
"Wchodzimy" w zadanie przyjmując to co policzył dotychczas.
Domniemywać można, że liczy jakieś pole a wynik dostaje ujemny ... chyba że kąt jest rozwarty