ttt
tade:

deweloper przed rozpoczeciem inwestycji zamierza ogrodzic fragment działki na ktorej bedzie
skladowal materialy
sklad ma miec kształt prostokąta a czesc ogrodzenia stanowic bedzie istniejacy mur. zakupiono
50m siatki ogrodzeniowej
jaka maksymalna powierzchnie moze miec dzialka
jak na rysunku
przyjmuje oznaczenie ze prawy bok to a−10 dół to b−40
50m siatki + 50m muru to 100m wiec a+a−10+b+b−40 = 100 ?
ale chyba robie to źle bo niewychodzi mi wynik, prosze o poprawienie mnie albo wskazowki jakies
22 gru 11:06
Jerzy:
P = x* y
2x + y = 50 ⇔ y = 50 − 2x
P = x(50 − 2x)
22 gru 11:10
tade: a w odp mam P(x)=−2x2+60x jak do tego dojsc?
22 gru 11:23
22 gru 11:24
Jerzy:
W takim razie ( wg rysunku):
x + y + x + 10 = 50 ⇔ 2x + y = 40 ⇔ y = 40 − 2x
P(x) = (10 + x)*y = (10 + x)(40 − 2x) = −2x2 +20x + 40
22 gru 11:39
relaa:
Należy również wyznaczyć dziedzinę.
22 gru 12:29