Matma!!
Ola2454: Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 10 cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 45.
Oblicz pole tego trapezu
13 sty 17:57
R.W.16l: zrobię rysunki, a ty resztę
13 sty 18:02
R.W.16l:

w rys. 3 − a
√2=10
w rys. 1. − a=h, czyli a z rysunku 3.
1. dla pomocy − to co Ci wyjdzie a (rys.3), to na rysunku 2. jest = a+b
2. widacć, że h w trapezie = a z rys. 1, co jest równa b na trapezie, co za tym idzie − jest
równe a w rys. 3.

podstaw wynik tego b do równania w pierwszym podpkt
It should be all right
13 sty 18:12