Równanie nowej płaszczyzny - algebra.
szostu: Znalezc plaszczyzne zawierającą prostą (x−2)=10(y−3)=5(z+1) i prostopadłą do płaszczyzny
x+3y−3x+6=0.
22 gru 10:29
szostu: Prosze o wskazowki nie wiem nawet jak rozszyfrować równanie tej prostej, czy jest to równanie
krawedziowe?
22 gru 10:30
Jerzy:
Wektor normalny szukanej płaszczyzny to iloczyn wektorowy prostej i podanej płaszczyzny.
Mając wektor normalny i punkt prostej napiszesz równanie szukanej płaszczyzny.
22 gru 10:34
szostu: okej, z plaszczyzny mam wektor A=[1,3,−3], a z prostą jak sobie poradzić? Ja w ogole nie wiem
jak przekształcić to równanie.
Mam znalezc wektor prostopadly do tej prostej?
22 gru 10:49
Jerzy:
| | x − 2 | | y − 3 | | z + 1 | |
Prosta: |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 1 | | 2 | |
22 gru 10:51
Jerzy:
n→ = [1,3,−3] X [10,1,2]
22 gru 10:52
szostu: czyli x−2=10t
y−3 = t
z+1=2t
[10,1,2] to wektor tej prostej?
22 gru 11:00
szostu: ooo wlasnie! nie widzialem jeszcze tej odpowiedz zanim swoje wyslalem
22 gru 11:01
szostu: czyli n=[10,3,−6], a ten punkt to ma być "na prostej'?
22 gru 11:03
Jerzy:
Wybierasz dowolny punkt należący do prostej.
22 gru 11:04
Jerzy:
Wektor n→ raczej źle policzony.To ma być iloczyn wektorowy !
22 gru 11:06
szostu: aaaa czyli z i j k w macierzy?
22 gru 11:07
Jerzy:
Tak.
22 gru 11:11
szostu: [9,−32,−29] to moj wektor a przykladowy punkt nalezacy do tej prostej to (0,3,−1) tak ?
i dalej co?
22 gru 11:13
Benny: Czy szostu wie czym jest i,j,k?
22 gru 11:14
szostu: poprawka (2,3,−1)
22 gru 11:14
Jerzy:
Wektor dobry , ale skąd wziąłeś taki punkt ?
22 gru 11:17
szostu: jak podstawie za x=2 za y=3 za −1=z do rownania prostej to bede mial 0=0=0 to nie o to chodzi?
22 gru 11:18
Jerzy:
Ten jest dobry.
22 gru 11:21
szostu: no i teraz mam równanie plaszczyzny:
Ax+By+Cz+D=0 czyli 9*2−32*3−29*(−1)+D=0, wyliczam D=49 i mam 9x−32y−29z+49=0 i to jest
odpowiedz dobra?
22 gru 11:24
Jerzy:
Tak.
22 gru 11:29
szostu: Dziękuję serdecznie.
22 gru 11:31