ttt
tade: na dwusiecznej kąta prostego trójkąta prostokątnego o wierzchołkach A=(0,0) B=(3,0) C=(0,3)
znajdz taki punkt P aby suma kwadratow odleglosci punktow od wierzcholkow byla jak najmniejsza
wiem ze musze wyznaczyc funkcje jednej zmiennej odleglosci od wierzcholkow, ale niemoge sobie z
tym poradzic
przypuszczam ze y wyznacze z pomoca pitagorasa i dlugosci pewnych odcinkow
http://imgur.com/a/ttYR8
proszę o pomoc lub chociaz wskazówki
22 gru 01:05
Jerzy:

Zauważ,że szukany punkt leży na prostej: y = x
P(x,y)
d
1 =
√x2 + y2
d
2 =
√(x−3)2 + (y−0)2
d
3 =
√(x−0)2 + (y−3)2
f(x) = d
1 + d
2 + d
3
Podstaw za y zmienną y i masz funkcję jednej zmiennej.
22 gru 08:25
Jerzy:
Podstaw za y zmienną x oczywiście.
22 gru 08:31
jc: Gdyby pominąć ograniczenie do dwusiecznej, odpowiedzią byłby punkt
(1/3)[(0,0) + (3,0) + (0,3)] = (1,1)
A ponieważ punkt (1,1) leży na dwusiecznej, więc odpowiedź się nie zmienia.
22 gru 08:41
Jerzy:
W zadanu jest suma kwadratów odległości ( przeoczyłem )
Czyli mamy:
f(x) = x2 + x2 + (x−3)2 + x2 + (x−3)2 + x2 = 4x2 + 2(x−3)2
f'(x) = 8x + 4(x−3) = 8x + 4x −12
f'(x) = 0 ⇔ 12x − 12 = 0 ⇔ x = 1
Zatem szukany punkt ma współrzędne: P(1,1)
22 gru 10:16
tade: dzieki
22 gru 10:31