odległość prostych
titi: Znalezc odleglosc prostych L : x + y + z = 1 ; x − y − z = 2 i M : x + y = −2 ; 2x + 2y + z = 1
(wsk.
Sprawdzic, ze proste te leza na dwoch rownoleglych plaszczyznach)
ktos wie jak to zrobic?
21 gru 23:28
jc: A może być inaczej? Pokrywające się płaszczyzny też są równoległe.
x+y+z=1
x−y−z=2
2x=3
2y+2z=−1
x=3/2
y+z=−12
Prosta o kierunku (0,1,−1) przechodząca przez punkt (3/2,−1/2,0)
x+y=−2
2x+2y+z=1
z=5
x+y=−2
Prosta o kierunku (1,−1,0) przechodząca przez punkt (−3/2,−1/2,5)
Odległość =
| [(0,1,−1)x(1,−1,0)]*(−3,0,5)| / |(0,1,−1)x(1,−1,0)|
= |(1,1,1)*(−3,0,5)| / |(1,1,1)| = 2/√3
Ale lepiej sprawdź!|
22 gru 00:01
Mila:
Równania parametryczne prostych:
1) L : x + y + z = 1 ; x − y − z = 2
Przyjmuję : z=t
x+y=1−t
x−y=2+t
2x=3
z=t, t∊R
k
1=[0,−1,1] wektor kierunkowy prostej
=====
2) M : x + y = −2 ; 2x + 2y + z = 1
y=s
x=−2−s
z=1−2x−2s⇔z=1−2*(−2−s)−2s
z=5
M:
x=−2−s
y=s
z=5 , s∊R
k
2→=[−1,1,0] wektor kierunkowy prostej M
=======
3)
P
2=(−2,0,5)∊M
k
1=[0,−1,1] i k
2→=[−1,1,0]
Proste nie są równoległe:
3) Liczymy wyznacznik:
0 −1 1
−1 1 0
W=−2 ⇔proste są skośne
4) π − płaszczyzna równoległa do obu prostych
n
→=k
1→ x k
2→
n
→=[0,−1,1] x [−1,1,0]=[−1,−1,−1] wektor normalny płaszczyzny
π: −1*(x+2)−1*(y−0)−1*(z−5)=0
x+2+y+z−5=0
π: x+y+z−3=0
5)
| | |32−12+0−3| | | 2 | | 2√3 | |
d(P1,π)= |
| = |
| = |
| |
| | √1+1+1 | | √3 | | 3 | |
Posprawdzaj rachunki
22 gru 00:18
Jack:
L :
{x + y + z = 1
{x − y − z = 2
| | 1 | |
zatem niech y = 0, wtedy z = − |
| |
| | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
stad mam punkt A( |
| , 0 , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
[1,1,1] x [1,−1,−1] = [0,2,−2]
teraz zapiszmy prosta L parametrycznie wykorzystujac punkt nalezacy do prostej (A) oraz wektor
[0,2,−2]
zatem prosta :
M :
{x+y=−2
{2x+2y+z=1
niech x = 0 wtedy y = − 2
oraz z = 1 − 2x − 2y = 1 − 2*(−2) = 1 + 4 = 5
zatem B(0,−2,5)
[1,1,0] x [2,2,1] = [1,1,0]
zatem prosta :
Sprawdzmy czy te proste sa do siebie rownolegle porownujac wspolrzedne wektorowe :
(wektory : v = [0,2,−2] oraz u = [1,1,0])
oczywiscie nie, zatem nie sa rownolegle, czyli sa jakos tam skosne.
| | |(v x u) o AB| | |
d(L,M) = |
| |
| | |v x u| | |
| | 3 | | 11 | |
zatem wektor AB = [− |
| ,−2, |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
v x u = [2,−2,−2]
| | 3 | | 11 | |
(v x u) o AB = [2,−2,−2] o [− |
| ,−2, |
| ] = −3 + 4 − 11 = − 10 |
| | 2 | | 2 | |
|v x u| =
√22 + (−2)2 + (−2)2 =
√4 + 4 + 4 =
√3*4 =2
√3
zatem odleglosc :
ale mozesz sprawdzic czy czegos nie skopalem.
22 gru 00:25