ttt
tade: suma długosci wszystkich krawedzi graniastoslupa prawidlowego czworokątnego jest rowna 4a
wyznacz wymiary graniastoslupa o najwieksze objetosci
jak utworzyc funkcje jednej niewiadomej? w innych zadaniach zawsze było cos podane a tutaj
tylko 4a
21 gru 22:30
yht:
x − krawędź podstawy
y − krawędź boczna
8x+4y=4a |:4
2x+y=a
y=a−2x
V = Pp*H
V = x2*y
V = x2*(a−2x)
...
21 gru 22:33
tade: V=−2x
3+ax
2
V'(x)=−6x
2+2ax
V'(x)=0 ⇔ −6x
2+2ax=0
−3x
2+ax=0
x(−3x+a)=0
zał: x>0
dobrze ?
21 gru 22:43
yht:
zgadza się
| | a | |
teraz podstaw wyznaczonego x= |
| do y |
| | 3 | |
| | a | |
otrzymasz sześcian o boku |
| |
| | 3 | |
21 gru 23:16