Uprość wyrażenie.
Julia: Uprość wyrażenie.
√2x + 2√2x −1 − √2x − 2√2x−1, x>1
21 gru 22:05
Jack:
2 sposoby :
1) √2x + 2√2x−1 − √2x − 2√2x−1 = a
i podnosimy do kwadratu
2)
zauwazmy, ze
2x + 2√2x−1 = 2x − 1 + 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 + 1)2
oraz
2x − 2√2x−1 = 2x − 1 − 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 − 1)2
zatem
|√2x−1+1| − |√2x−1−1| = √2x−1 + 1 − (√2x−1 − 1) = 1 + 1 = 2
2 sposoby :
1) √2x + 2√2x−1 − √2x − 2√2x−1 = a
i podnosimy do kwadratu
2)
zauwazmy, ze
2x + 2√2x−1 = 2x − 1 + 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 + 1)2
oraz
2x − 2√2x−1 = 2x − 1 − 2√2x−1 + 1 = (√2x−1 − 1)2
zatem
|√2x−1+1| − |√2x−1−1| = √2x−1 + 1 − (√2x−1 − 1) = 1 + 1 = 2 (dla x>1)
21 gru 22:10
Jack: przepraszam ze 2 razy sie wkleilo.
21 gru 22:11
Julia: Dzięki
21 gru 22:16