Funkcja
Milosz: Kolonia pewnej bakterii zwiększa swoją liczebność o 30% w ciągu
każdej doby. W momencie rozpoczęcia obserwacji w skład kolonii wchodziło 200 bakterii.
Wyznacz wzór opisujący liczebność tej kolonii bakterii (L) w zależności od liczby dni
obserwacji (t).
21 gru 21:04
Adamm: L(1)=200
L(t+1)=1,3L(t)
zatem ciąg jest geometryczny
L(t)=(1,3)
t−1*200
21 gru 21:22
Jack:
Dzień zerowy (czyli teraz) : 200 bakterii
Pierwszego dnia : 200 + 200* 30% = 200 + 0,3*200 = 200 + 60 = 260
Drugiego dnia : 260 + 0,3 * 260 = 260 + 78 = 338
itd
zatem
Wzor rekurencyjny :
{L0 = 200
{Lt = Lt−1 + 0,3 * Lt−1 = Lt−1 * (1,3)
21 gru 21:24
Jack:
no i z ciagu geometr.
an = an−1 * q = a1 * qn−1
czyli
L(t) = 200 * (1,3)t−1
21 gru 21:27
Janek191:
| | 1 − 1,3t | |
S(t) = 200* |
| |
| | 1 − 1,3 | |
21 gru 21:31
Jack:
No tak... wzor 21:27 i 21:22 to wzor opisujacy liczebnosc w danym dniu.
wzor ktory napisal Janek 21:31 to wzor opisujacy liczebnosc w zaleznosci od liczby dni
21 gru 21:34
Janek191:
Wróć − nie było tego wpisu
21 gru 21:34
Jack: mojego tez nie...
kompletnie pomylilem pojecia 21:34
21 gru 21:35