funkcja odwrotna
Andrzej: Czy funkcja f(x) = x*2 − 2x jest odwracalna na dziedzinie (−nieskonczonosc, 0> ? Jezeli tak to
znaleźć funkcję odwrotną .
Nie wiem jak to zrobic, ktos pomoze ?
21 gru 20:12
Adamm: badamy różnowartościowość
f(a)=f(b)
a2−2a=b2−2b
(a−1)2=(b−1)2
|a−1|=|b−1|
a−1=b−1
a=b
funkcja jest różnowartościowa
y=x2−2x
y+1=(x−1)2
x−1=−√y+1
x=1−√y+1
f−1(x)=1−√x+1
21 gru 20:17
Andrzej: dzięki , a dziedzina funkcji odwrotnej to <0, nieskonczonosc ) ?
21 gru 20:20
Adamm: f(x)=(x−1)2−1
ZWf=<0;∞)
tak
21 gru 20:22
Studenciak: Wytłumaczy ktoś przejście:
y + 1 = (x−1)2
x−1 = −√y+1
Skąd tutaj się wziął minus przy pierwiastku ?
15 lis 21:16
ICSP: (x−1)2 = y + 1
(x−1) = √y + 1 lub x − 1 = −√y + 1
z czego musisz wybrać to rozwiązanie które spełnia warunek x < 0
15 lis 21:19
Studenciak: dziekowac
15 lis 21:25