Pochodna sprawdzenie
PaulSoul: Potrzebuje sprawdzenia tej pochodnej nie wiem czy ją dobrze obliczyłem.
| | √4x2+y | | 4x4+y | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | x | | x2√4x4+y | |
21 gru 20:00
Jack:
napisales
f ' (x) = ...
to czy to juz jest ta pochodna ? czy miales na mysli
i teraz
ze f ' (x) = ... (i pochodna z f(x)) oczywiscie po iksie.
21 gru 20:10
PaulSoul: tak mój błąd f'(x) powinien być f(x)
21 gru 20:25
21 gru 20:27
21 gru 20:29
Jack: no to
| | | 1 | |
| * 8x * x − √4x2+y | | 2√4x2+7 | |
| | | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
=
| | 8x2 − 8x2 − 2y | | y | |
= |
| = − |
| |
| | x2 * 2√4x2+y | | x2 √4x2+y | |
21 gru 20:30
21 gru 20:32
PaulSoul: Dziękuje.
21 gru 20:35