| 1 | 1 | 1 | ||||
1 + | + | + . . . + | =√n | |||
| 1+√2 | √2+√3 | √n−1+√n |
| 1 | ||
√n+ | i nie wiem co dalej z tym zrobić | |
| √n+√n+1 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
dla n zakładamy że zachodzi 1+ | + | +...+ | =√n | |||
| 1+√2 | √2+√3 | √n−1+√n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
mamy 1+ | + | +...+ | + | = | ||||
| 1+√2 | √2+√3 | √n−1+√n | √n+√n+1 |
| 1 | √n+1−√n | |||
=√n+ | =√n+ | =√n+1 c. n. d. | ||
| √n+√n+1 | 1 |
| 1 | √n+1−√n | |||
Dlaczego | = | ? | ||
| √n+√n+1 | 1 |
| 1 | ||
np. | =√2−1 | |
| √2+1 |
| 1 | √n+1−√n | √n+1−√n | |||
* | = | ||||
| √n+√n+1 | √n+1−√n | 1 |