Ratunku....
Cris: Wyznacz współrzędne punktu należącego do paraboli y=2 x
2 − 3x − 1, wiedząc, że różnica jego
odciętej i rzędnej jest największa z możliwych. Może mi ktoś to wytłumaczyć, o co w tym w
ogóle chodzi? Pomoże ktoś rozpisać mi kilka początkowych kroków
21 gru 19:31
Adamm: g(x)=x−f(x)
liczysz wierzchołek paraboli g(x), takie proste
21 gru 19:34
Adamm: f(x)=2x2−3x−1
21 gru 19:34
===:
y=2x2−3x−1
ten punkt to P=(xP, 2xp2−3xP−1)
g(xP)=xP−2xP2+3xP+1 porządkuj i szukaj minimum
21 gru 19:42
Adamm: warto zapamiętać też że odcięta znaczy oś OX, a rzędna znaczy oś OY
21 gru 19:44