Oblicz granice regułą de L' Hospitala, zły wynik, help
Wiktoria: Oblicz granice regułą de L'hospitala, prawidłowy wynik to 1, a mi ciągle wychodzi 1/0,
nawet wolfram policzył to na 1/0, granica to lim x→2( (ln(2−x)) / (ln[sin(2−x)]) ),
wychodzi symbol 0/0 i
liczę pochodną, wynik zły. Pomocy.
21 gru 17:58
Adamm: jesteś pewna że granica to x→2

jak już powinno być x→2
−
21 gru 18:00
Adamm: | | ln(2−x) | | | |
limx→2− |
| = limx→2− |
| cos(2−x) = 1 |
| | ln(sin(2−x)) | | | |
21 gru 18:02
Adamm: | | sinx | |
granica specjalna limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
21 gru 18:02
Wiktoria: tak rzeczywiście 2
−, ale jak oglądałam etrapeza to mówił ze to nie
ma znaczenia czy liczba dąży do plus czy minus, czy to prawda? i rzeczywiśce zapomniałam o
sinx/x,
dzięki wielkie
21 gru 18:07
Adamm: akurat tutaj to ma znaczenie bo funkcja lnx jest zdefiniowana jedynie dla x>0
21 gru 18:09
Wiktoria: aa okej, dobrze wiedzieć, dziękuje!
21 gru 18:13