Funkcja logarytmiczna
Mike: Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
3+2x=log 13 m
Mój wynik to m> 127 Mógłby ktoś sprawdzić bo z tyłu książki jest m∊(0: 127 )
21 gru 17:48
Adamm: log
1/3m>3
zgadza się z odpowiedzią w książce
funkcja log
ax, a≠1, a>0 jest malejąca dla a∊(0;1)
21 gru 17:52
Mike: Czemu zmienia się znak nierówności?
21 gru 18:04
Adamm: masz odpowiedź na dole, funkcja log1/3x jest malejąca
21 gru 18:05
Mike: Tzn żeby zachodziła nierówność log 13 m > log 13 127 to musi być m< 1/27 bo
gdyby było większe to funkcja log 13 m przyjmuje wartości mniejsze od log 13
127 i wtedy naszą nierówność jest sprzeczna?
21 gru 18:17
Mike: ?xd
21 gru 18:45
Adamm: powiedzmy
21 gru 18:51
Mike: To jakie jest konkretne wyjaśnienie tego że zmieniamy znak nierownosci
21 gru 19:29
Adamm: wyjaśnienie jest takie że funkcja log1/3x jest malejąca
21 gru 19:31
Mike: Szefie ale co w związku z tym.
21 gru 19:56
Adamm:

czyli jeśli wartość funkcji dla pewnego punktu y jest mniejsza od naszego punktu x, to
znaczy to że punktów x musimy szukać po lewej naszego y
innymi słowy, log
1/3x>log
1/3y ⇒ x<y
21 gru 20:03
Mike: Moja interpretacja chyba była celniejsza, ale dzięki za konkretną odpowiedź xD
21 gru 20:15
Adamm: nie była celniejsza, była typowa
21 gru 20:18
Mila:

f(x)=2x+3
y=log
1/3 m, m>0
Równanie :
f(x)=log
1/3 m ma dodatnie rozw. dla log
1/3m>3 patrz wykres
21 gru 20:36