Zespolone
ananas: 3√−8
Muszę skorzystać ze wzoru de Moivre'a. Może ktoś mi podać ten wzór i wytłumaczyć jak z niego
skorzystać? Szukałem tego wzoru, ale nie mogę znaleźć na pierwiastkowanie
21 gru 15:21
21 gru 15:42
ICSP: Podrozdział :
Roots of complex numbers.
21 gru 15:43
Adamm: x
3=−8
x
3+8=0
(x+2)(x
2+2x+4)=0
x=−2 lub x
2+2x+4=0
Δ=4−16=−12
x=−2 lub x=−1+i
√3 lub x=−1−i
√3
tak też można, algebraicznie
21 gru 15:48
Adamm: oj, przepraszam (x+2)(x
2−2x+4)=0
Δ=−12
x=1+i
√3 lub x=1−i
√3
21 gru 15:49
ananas: ICSP w tym wzorze "r" to jest moduł z "z", tak?
21 gru 16:38
Adamm: tak, r to odległość od środka układu współrzędnych, czyli inaczej moduł liczby zespolonej
21 gru 16:39
ananas: Mam jeszcze pytanie co do
3√−i
Tak jak przy
3√−8 kąt wynosił π, tak tutaj mam już problem.
| | 1 | |
Dokładniej cos α=0, a sin α=− |
| i nie wiem jaki kąt to będzie |
| | i | |
21 gru 16:59
Adamm: sinα=−1
21 gru 17:01
ananas: A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego −1?
z = −1, czyli a =0 i b=−1 i |Z|=1 czy |Z|=i?
21 gru 17:03
ananas: z=−i oczywiście
21 gru 17:04
Adamm: dla liczby zespolonej z moduł określa się jako |z|=√(Re(z))2+(Im(z))2
21 gru 17:08
Adamm: przy czym moduł liczby zespolonej jest zawsze liczbą rzeczywistą
21 gru 17:13
ananas: trochę nie za bardzo ogarniam ten wzór, który napisałeś, ale zakładając, że |z| = 1,
to odpowiedź do
3√−i będzie:
| √3 | | 1 | | −√3 | | 1 | |
| +i |
| lub |
| +i |
| lub −i ? |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 gru 17:18
Adamm: Re(z) znaczy cześć rzeczywista liczby z, Im(z) znaczy część urojona liczby z
| | √3 | | i | | −√3 | | i | |
i lub |
| − |
| lub |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 gru 17:28