Znajdź ilość permutacji słowa "COMBINATORICS" gdzie 2 kolejne litery nie są taki
ptuu23: Znajdź ilość permutacji słowa "COMBINATORICS" gdzie 2 kolejne litery nie są takie same.
21 gru 12:49
Mariusz:
Liczba wszystkich permutacji to 13!
od tego trzeba odjąć te permutacje w których dwie takie same litery stoją obok siebie
21 gru 14:32
Jerzy:
No to Ameryki nie odkryłeś ..... i co dalej, jak chcesz odejmować ?
21 gru 14:37
Adamm: | 13! | |
| −12*11!+10*9!−8*7! |
| 2!2!2! | |
Jerzy, czemu tak agresywnie?
21 gru 15:26
Adamm: raczej
| | 13! | |
wszystkie permutacje z powtórzeniami to |
| ponieważ mamy 13 liter, z czego mamy |
| | 2!2!2! | |
3 razy powtórzenia po 2 każde
możemy wybrać 12 miejsc na 2 takie same litery, reszta jest dowolna
21 gru 15:31
Adamm: | | 13! | | 11! | |
ach, |
| −12* |
| , bo nie liczą się pewne układy |
| | 2!2!2! | | 2!2! | |
tak samo jak w poprzednim, od wszystkiego odejmujemy to na ile sposobów możemy wybrać miejsca
na 2 jednakowe litery, i mnożymy razy permutacje, ale te permutacje są z powtórzeniami
21 gru 15:33
Kacper:
Zadanie wbrew pozorom nie jest proste.
21 gru 16:39
Adamm: Kacper, czy uważasz że w poście 15:33 rozwiązałem to zadanie poprawnie?
21 gru 16:41
Kacper:
Skoro żadne dwie stojące obok siebie nie mają być identyczne, to od wszystkich sytuacji trzeba
odjąć takie:
− wszystkie 3 pary tych samych liter stoją obok siebie − 10!
− dokladnie dwie pary stoją obok siebie − trzeba policzyć
− jedna para stoi obok siebie a pozostałe nie − trzeba policzyć.
Myślę że twoje rozwiązanie jest błędne.
21 gru 16:50
Adamm: faktycznie, moje rozwiązanie jest błędne
21 gru 16:58
Mila:
Kacper, wydaje mi się ,że 10! obejmuje wszystkie sytuacje, które trzeba odjąć.
A,B,(CC),(II),M,N,(OO),R,S,T
21 gru 18:25
Adamm: nie bo może też być A, C, B, C, (II), M, N, (OO), R, S, T
i to też zalicza się jako coś czego nie chcemy
21 gru 18:29
jc: A może tyle?
= 2−6(10! − 3* 9! + 3* 8! − 7!)
21 gru 18:35
jc: raczej
= (10! − 3* 9! + 3* 8! − 7!)/8
21 gru 18:37
Rafal: Każda litera w słowie COMBINATORICS powtarza się co najwyżej dwa razy. Niech C oznacza zbiór
permutacji, w których dwie litery C stoją obok siebie − analogicznie definiujemy zbiory O i I.
Zauważmy, że dowolny 13−elementowy ciąg liter, w którym dwie takie same litery stoją obok
siebie, możemy przedstawić w postaci ciągu 12−elementowego, gdzie pewien element to właśnie
dwuelementowy zbiór tych liter − i odwrotnie.
| | 11! | | 1 | |
|C|=12* |
| = |
| *12! (wybieramy na dwanaście sposobów miejsce dla dwuelementowego |
| | 2!*2! | | 4 | |
zbioru liter C, pozostałe litery rozmieszczamy dowolnie)
| | 3 | |
|C|=|O|=|I| ⇒ |C|+|O|+|I|= |
| *12! |
| | 4 | |
| | 9! | | 1 | |
|C∩O|=11*10* |
| = |
| *11! (wybieramy na jedenaście sposobów miejsce dla liter C, potem |
| | 2! | | 2 | |
na dziesięć sposobów miejsce dla liter O, pozostałe litery rozmieszczamy dowolnie)
| | 3 | |
|C∩O|=|O∩I|=|I∩C| ⇒ |C∩O|+|O∩I|+|I∩C|= |
| *11! |
| | 2 | |
|C∩O∩I|=10*9*8*7!=10! (na dziesięć sposobów miejsce dla C, na dziewięć dla O, na osiem dla I)
Z zasady włączeń i wyłączeń:
| | 3 | | 3 | |
|C∪O∪I|=|C|+|O|+|I|−|C∩O|−|O∩I|−|I∩C|+|C∩O∩I|= |
| *12!− |
| *11!+10! |
| | 4 | | 2 | |
| | 13! | |
Po odjęciu powyższej liczby od |
| mamy 475372800 możliwości (co potwierdzi prosty |
| | 2!*2!*2! | |
program).
Mam nadzieję, że dwa razy się nie pomyliłem. Za inspirację dziękuję panu PW, który kiedyś mi
pokazał podobną sztuczkę.
22 gru 10:45
jc: Ja się za to pomyliłem w liczeniu liter.
(Wszystkie ustawienia) − (C obok siebie) − (O obok siebie) − (I obok siebie)
+ (C i O obok siebie) + (C i I obok siebie) + (I i O obok siebie)
− (C, I, O obok siebie) = (13! − 3*12! + 3*11! − 10!)/8 = 613267200
22 gru 12:58
Rafal: Wygląda na to, że jeszcze dużo czasu minie, zanim dojdziemy do rozwiązania.

Jakby ktoś
chciał, mogę wstawić kod źródłowy do zweryfikowania. Jeśli okaże się poprawny, to odpowiedź
będzie taka, jak napisałem (albo i nie).
22 gru 13:11
jc: Teraz już powinno być dobrze.
(Wszystkie ustawienia) − (C obok C) − (O obok O) − (I obok I)
+ (C obok C, I obo I) + (C obok C, O obok O) + (. . .) − (C obo C, I obok I, O obok O)
= 13! /8 − 3*12! /4 + 3*11!/2 − 10! = 479001594
Rafał, dobrze napisałeś.
22 gru 13:35
Rafal:
22 gru 13:37
Mila:
Może tak?
CCIIOO
,A,B,M,N,R,S,T,
| | | | 6! | |
7!* | * |
| =12 700 800 |
| | | 2!*2!*2! | |
22 gru 17:57