matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole obszaru ograniczonego krzywymi
fasolus:
Oblicz za pomocą całek pole obszaru ograniczonego krzywymi: yx=1, y=x, y=0, x=2. Obliczyłem punkty przecięcia: (1,1); (2,2); (2,1/2). Niestety nie wiew jak dalej obliczyć to pole
21 gru 12:41
Jerzy:
1
P =
0
∫
1
xdx +
1
∫
2
(
)dx
x
21 gru 12:44