ZBIORY
z: Pomóżcie mi ,proszę

1.Dane są zbiory:A={x∊C:2x+3≤17},B={x∊R:x
2=100},oraz C={x∊C:IXI<6}.Czy A=B?.Wyznacz
zbiory B u C;A\B;B⊂C,C\A
2Wyznacz AUB;A⊂B;A\B A⊂N,jeśli A=<−3,2>.B=(0,+
∞)
13 sty 17:40
z: proszę chociaż o podpowiedź..
13 sty 18:12
Dan123: Obliczmy el zbioru A
2x≤14⇒ x≤7 i x∊c
Obliczamy el zbioru B
x2=100 czyli x=10 lub x=−10 obie liczby naleza do zbioru B bo x∊R
Obliczamy zbiOr C
wartosc bezwzgledna z x<6 to x<6 i x>−6 zatem wyjdzie ci zbior x∊(−6,6)
Z obliczen wynika ze zbior B ≠ zbior A
Zbiory juz sobie powinienes sam wyznaczyc
13 sty 18:26
_emDżi_: A) x∊C
2x+3≤17
2x≤14
x≤7
x∊(−∞,7>
B) x2=10
x=10 v x=−10
C) x <6 i x >−6
x∊(−6,6)
i teraz musisz wyznaczyc sume różnice itd. tylko pamietaj ze do zbioru A i C naleza tylko
liczby calkowite.
13 sty 18:27
z: Dziękuję Wam serdecznie
13 sty 18:56
_emDżi_: Nmzc
13 sty 19:38