nie wychodzi mi wynik ciagi
księżniczka Leia: Oblicz a1 q a4 cg geometrycznego
an=−2n
A1 = −2 mi wyszło i zgadza się
a2 żeby policzyć q wyszło 4
Minus dwa do kwadratu 4
Q wyszlo −2 i złe bo ma być dwa
4/−2=−2
A4 liczyłam tak a4=a1 * q3
21 gru 11:30
Jerzy:
a1 = −21 = −2
a4 = −24 = −16
q3 = 8 ⇔ q = 2
21 gru 11:33
21 gru 11:34
księżniczka Leia: Dlaczego −2 4 przecież są minus minus to plus potem minus i minus to plus
21 gru 11:37
Jerzy:
(−2)4 = 16 , ale −24 = −16
21 gru 11:39
księżniczka Leia: A da się to jeszcze lepiej wytlumaczyc
21 gru 11:40
Jerzy:
(−2)4 = (−2)*(−2)*(−2)*(−2) = 16
−24 = − (2*2*2*2) = − 16
21 gru 11:42
Jerzy:
W drugim przypadku potęga 4 nie dotyczy minusa, a tylko samej liczby 2.
21 gru 11:43
księżniczka Leia: Okej jerzy bardzo dziękuję taki szczegół minus plus a na maturze ma znaczenie ☺zapisze sobie to
21 gru 11:44